tisdag 24 januari 2017

Sapiens av Yuval Noah Harari


Var kommer vi ifrån? Hur ser mänsklighetens historia ut? Varför blev det som det blev och vart är vi på väg?

Jag tycker att boken är riktigt bra. Intressant rakt igenom med massor av teorier och förklaringar. Ibland drar Harari väl förhastade slutsatser och jag håller inte alltid med honom men det är lätt att ha överseende med eftersom det är så mycket i boken som är så bra. Jag tycker att den förutom en genomgående historisk översikt ger en förståelse för människan som varelse. Resan vi har gjort är ju verkligen helt otrolig och när han mot slutet spinner vidare mot hur framtiden kan komma att te sig blir det riktigt läskigt.

Jag måste citera sista stycket i efterordet "Djuret som blev en gud" på s 400.

"Vi ställer därför till förödelse bland andra djur och i det omgivande ekosystemet när vi ständigt jagar mer bekvämlighet och underhållning, men blir aldrig tillfredsställda. Finns det något farligare än missnöjda och oansvariga gudar som inte riktigt vet vad de vill?"

När räcker det? Har vi ens förmågan att själva sätta stopp eller krävs det någon form av katastrof för att vi ska finna en ödmjukhet i tillvaron igen?


Jag tror att vi måste förlika oss med tanken att vi inte behöver veta allt och lösa allt. Hur vore det att bara acceptera tillvaron som den är? Problemet är att vi har blivit så mäktiga och teknologiskt avancerade. Och det går fort. Så fort att vi inte riktigt hinner med att se konsekvenserna av det vi sysslar med. Efter hand normaliseras våra handlingar och ses som självklara. Blicken fortsätter att spana framåt och vi blir aldrig mätta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar