Jag har
alltid strävat efter att äta så hälsosamt som möjligt. Dock finns det så många
olika nivåer man kan ligga på i sin ambition att äta nyttigt. Snabbmat eller
inte? Färdiga produkter eller lagade från grunden?
Måndagen
vecka 7 började jag därför med att äta LCHF-kost. Inte för att jag var
överviktig utan för att jag tyckte att det lät vettigt och för att jag var
nyfiken på resultatet. Och resultatet är jag mycket, mycket nöjd med men
uppenbarligen kan jag gå ännu längre. För varför ska jag nöja mig med att äta
det som i mina ögon är hälsosam mat när jag tydligen kan bli ännu mer hälsosam?
Mats-Eric Nilsson har med sin bok Den hemlige kocken vidgat mina vyer
ytterligare.
Det hjälper
inte att laga maten från grunden. Det är en bra idé att lära sig vad maten jag
köper i affären faktiskt innehåller. För varför ska där finnas oändliga mängder
färgämnen, aromer, konserveringsmedel och allt vad det nu kan vara. Om en
matvara håller bra kvalité varför då spetsade dem med alla dessa märkliga tillsatser?
Mat är
roligt att laga och om den dessutom är av yppersta kvalité är det en
investering i min och min familjs hälsa. Det må vara att matkassen har blivit
dyrare men i det långa loppet är det värt varenda krona. Och det vore väl
märkligt om jag hellre lade pengarna på materiella ting som jag ändå bara har
glädje av för stunden?
Boken har en
historisk inledning som är intressant men som jag inte har någon större ro till
att lägga tid på. Jag vill framåt, vill veta hur det ser ut idag. Och det ser
inte speciellt trevligt ut. Lustigt men inte trevligt. Hur har vi kunnat hamna
i detta matträsk? Vi stoppar i oss så mycket skit så att jag blir äcklad och då
är det inte allt socker jag syftar på den här gången.
Fortsättningen
på boken är oerhört intressant där Nilsson går igenom hur våra matvaror
produceras och hur de blir dopade med allt möjligt skit. Avslutningsvis går han
igenom alla E-nummer i vår mat och förklarar vad de är för något samt vad de
har för kända hälsorisker. Denna del är utmärkt som lexikon.
I slutet av
boken skriver Nilsson något i stil med: Har man väl fått upp ögonen är det
omöjligt att blunda igen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar