måndag 30 januari 2017

Konsten att vara snäll av Stefan Einhorn


Vi uppmanar våra barn att vara snälla men inom vuxenvärlden är det ofta förknippat med något negativt. Vad innebär det att vara snäll? Stefan Einhorn vill få bort den negativa stämpeln med snällhet och förklarar hur han ser på saken. Vad innebär det att vara snäll? Varför ska vi vara snälla?

I grund och botten är det här en bok som handlar om etik och moral. Einhorn berör mängder med begrepp och ord såsom; falsk snällhet, framgång, generositet, föredöme, självinsikt, ansvar, empati och nånannanism. Han gör det på ett bra sätt och lyfter skickligt fram sina poänger med mängder av olika exempel som gör boken både lättläst och intressant.

Givetvis blir boken en slags självrannsakan. En nödvändig sådan! Mycket av det som står i boken anser jag vara självklarheter men ibland är det bra att bli påmind och få tid att reflektera. När är jag inte snäll? Vad kan jag göra för att bli snällare? Som i så mycket annat är det den smala och svåra vägen som är den rätta. Det är jobbigt att göra rätt. Det kostar och kräver ett medvetet val men är alltid värt det. Vi blir aldrig perfekta och bör inte heller sträva efter det eftersom det är ett omöjligt mål. Men vi kan alltid sträva efter att bli bättre och framförallt ge oss möjligheten att få skörda frukterna av vår ansträngning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar