För drygt
tre månader sedan övergick jag, efter att ha läst Den nakna sanningen av Jonas
Colting, till LCHF kost. Under den här tiden har jag bekantat mig med
kostdoktorn på nätet och där fått ännu mer kött på benen. Det kändes därför
naturligt att även läsa hans bok Matrevolutionen. Eftersom jag i princip har
dammsugit www.kostdoktorn.se känner jag igen mycket av det som skrivs i boken
men det fungerar som lite repetition vilket verkligen är nödvändigt. Boken är
oerhört bra och lägger en vetenskaplig sida till LCHF som Colting saknar. Inte
för att Colting behöver det, han vädjar till det sunda förnuftet som ju fick
mig att bli en anhängare. Hursomhelst är det nödvändigt med en vetenskaplig
infallsvinkel eftersom den bekräftar det sunda förnuftet (vilket är viktigt
gentemot alla tvivlare).
Boken borde
verkligen läsas av alla, om den inte övertygar så ger den i alla fall en
tankeställare som borde få de flesta att fundera på vad det egentligen är för
något vi stoppar i oss.
Våra
matvanor verkar för övrigt vara något av det känsligaste man kan diskutera. Jag
har sällan mött så många människor som livligt och känslosamt argumenterar för
något de uppenbarligen inte vet så mycket om. Vi har i så många år blivit
"matade" med att hålla oss ifrån fet mat och istället äta kolhydrat
efter kolhydrat att det inte spelar någon roll vad man säger. Det blir nästan
som en personlig förolämpning när jag argumenterar för det vettiga med LCHF
kost istället för kolhydratbomberna många trycker i sig. Den lilla vinsten i
diskussionerna brukar vara att det kanske är en idé att minska på kolhydraterna
men att man fortfarande är rädd för fettet. I alla fall ett steg åt rätt
riktning.
I vår
upplysta värld där jorden inte längre är universums medelpunkt kanske man ska
ha ett öppet sinne och fundera på om gamla sanningar kanske inte längre
stämmer. För hur hade vår värld sett ut idag om vi inte hade ifrågasatt de
gamla sanningarna?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar