onsdag 26 januari 2022

Incel av Stefan Krakowski

Incel - Ofrivilligt ensamma män. Det var först alldeles nyligen som jag för första gången stötte på uttrycket. Jag lyssnade på Stefan Krakowski i en podd och tyckte att ämnet var mycket intressant både ur ett samhällsperspektiv och ur ett personligt hälsomässigt perspektiv. 

Boken är riktigt intressant och bra. De ofrivilligt ensamma männen blir fler och fler. Varför då och vad kan det få för konsekvenser?

I den här boken försöker Krakowski ge en förklaring på detta och det han tar upp är som sagt mycket intressant. Generellt sätt är mäns aktiekurs på väg nedåt. Kvinnor börjar på de flesta plan både gå om männen och accelerera ifrån. Det gäller på utbildnings- och yrkesnivå och därför även ekonomiskt. För män går det åt motsatt håll i och med att allt färre klarar av gymnasiet med godkända betyg och därför hamnar i ett sämre läge i sitt "yrkesval". Att kvinnor allt som oftast väljer parter som har samma eller framförallt högre social och ekonomisk status blir ett problem för männen med lägre utbildning och det blir inte bättre av att kvinnor idag dessutom kan skaffa barn utan en partner över huvud taget.

Den här boken ger mängder med tankar och funderingar. Jag för min del som är lärare tänker extra mycket på skolans värld och hur den inte är anpassad till pojkar. Att dessa pojkars största intresse samtidigt är att spela spel i en värld med "bara" grabbar känns inte bra. De låga betygen, spelandet som riskerar att göra vattentäta skott till det andra könet samt risken för att i allt stillasittande bli allt annat än attraktiv är en mycket oroväckande kombination.

Det är aldrig roligt att måla svart men risken är att detta är minimalt problem idag jämfört med vad det kan komma att bli både på samhälls- och personlig nivå. 

Rekommenderar boken varmt. Den är ytterst aktuell och rent av viktig att läsa för mig som förälder och lärare. Hoppas att den även blir läst av folk med positioner i samhället som kan göra skillnad. För vi vill inte hamna i ett samhälle med en massa ensamma arga män.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar