lördag 16 april 2022

Fejkmaten av Ann Fernholm


Briljant!

Ann Fernholm skriver återigen en mycket bra och mycket viktig bok. Hennes betydelse för folkhälsan är eller borde i alla fall vara enorm. Det förutsätter att folk läser hennes böcker och det är det tyvärr inte alla som gör. Och jag menar verkligen alla. Alla borde läsa hennes böcker. De är informativa och tydliga och hon är noga med att inte agera profet genom att vara ödmjuk i de avseenden där det idag helt enkelt inte finns tillräckligt med information eller forskning. Väldigt sympatiskt.

En liten del av boken är svårare att förhålla sig till och det är när Fernholm mer i detalj förklarar exempelvis hur man får fram modifierad stärkelse och hur vetet processas och vilka olika saker man får fram då. Men hennes brev till olika tillverkare är ren och skär underhållning. Hon klär av dem fullständigt och bilden är hur tydlig som helst. Många företag trixar och luras helt medvetet för att få oss att välja deras produkter genom att spela på ord som "naturligt" och "inget tillsatt socker" trots att det är ren skit de säljer. 

En annan sak som också framkommer på ett bra sätt i boken förutom det faktum att mycket vi riskerar att stoppa i oss inte innehåller något är allt vi därmed missar att få i oss. Det handlar inte bara om fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer. De naturliga produkterna såsom vitlök innehåller enormt mycket andra ämnen som vi aldrig får i oss av processade produkter. 

Genomgången av sockrets historia är lysande liksom när Fernholm förklarar hur det gick till när sockerlobbyn fick oss att lägga fokus på fett som det farliga istället för socker. Forskningsgenomgången, de olika typerna av forskning som finns och hur tillförlitliga deras resultat är,  är även den väldigt relevant och viktig. 

Slutligen är kapitlet om E-nummer det som lockade mig mest med boken. För egen del har jag koll på det mesta ovan och har sedan många år tillbaka lagt stort fokus på att äta rent och så oprocessat som möjligt. Likväl finns det varor i affärerna som måste köpas trots E-nummer och jag vet att de alla inte är dåliga men har inte orkat sätta mig in i den djungeln som det faktiskt är. Att då få ett förtydligande och framförallt att få tillgång till appen "Matchecken" som Fernholm varit med om att ta fram är en gudagåva. Med den kan man scanna varor och få veta om de innehåller märkligheter eller inte. 


Återigen. Jag vill mena att få människor spelar så stor roll för folkhälsan som Ann Fernholm och jag är lite extra glad över beslutet jag tog för något halvår sedan att stötta henne ekonomiskt via Patreon. Ett mycket bra beslut. 

För Fernholm levererar på högsta nivå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar