onsdag 13 april 2022

Bli din egen hälsoingenjör av Ewa Meurk

Den metabola ohälsan bara ökar trots mängder med ny kunskap via forskningsrapporter och numera en mängd med böcker av duktiga författare som exempelvis Fernholm, Eenfeldt och Martina Johansson. 

I den här boken gör även Ewa Meurk en insats för att att förklarar hur framförallt maten och "icke-maten" påverkar vår hälsa. Hur viktigt det är att vårt hormonella system som påverkas av vad vi stoppar i oss får en chans att sköta sitt jobb som det var tänkt från början. På den tiden när vi inte stoppade i oss en massa processad mat och andra märkligheter. 

Boken är bra och tack vare alla bilder väldigt lättläst. Meurk förklarar på ett väldigt pedagogiskt sätt vad de olika näringsämnena har för roll och hur exempelvis våra blodsocker- och insulinnivåer påverkas oss och vad det kan leda till. 

Boken är en väldigt bra "första bok" i ämnet och kan med fördel användas som en introduktion till en nyare och hälsosammare livsstil. Jag måste citera ett stycke som jag tycker är väldigt bra och som är oerhört talande för den "nya" kunskapen om fett som med sin logik borde få bort mångas fetträdsla.

"Alla våra cellmembran, våra cellväggar och våra nervfibrer består till stor del av fett. Vi behöver fett för bränsle och för våra framtida energiförråd. Fettet fungerar också som skydd av våra inre organ och har en värmeisolerande funktion i kroppen. Förutom ovanstående är fett absolut nödvändigt för att kroppen ska kunna tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. Fett behövs också för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K." (sid 80).

Dessutom innehåller både hjärnan och bröstmjölk mängder med mättat fett...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar