tisdag 26 oktober 2021

Hur bra är du på din egna hälsa?

Egentid i naturen - ett måste.

Vad är vi bra på? Vårt yrke? Något fritidsintresse? 

Hur bra är vi på vår egna hälsa?

Jag tänker att vi alla har en ganska lång lista med saker som vi är bra på men frågan är var kunskapen om den egna hälsan finns på den listan. Tyvärr är jag säker på att den inte ligger högt nog. För den borde ligga överst men så är det garanterat inte. 

Varför är det så?

Vårt egna mående borde givetvis vara högsta prioritet. Att vi har kraft, ork och energi både i kropp och huvud. Levnadsglädje! Det måste vara det normala eller i alla fall det vi ska sträva mot. Inte nedstämdhet och trötthet? Energilöshet och värk på lite alla möjliga ställen i kroppen?

Återigen. Varför mår vi inte bättre än vad vi gör? 

Jag tror det beror på många olika saker.

1. Vi vänjer oss vid här och nu. Det blir det normala.

2. Vi har för dålig kunskap om vad som är bra/dåligt för oss.

3. Vi är lata av naturen och tillber guden Quickfix eftersom allt annat kräver mer tid, ork och engagemang.

4. Vi ger oss inte tid till reflektion och eftertanke.

Återigen till det vi är bra på. Inget av det har kommit gratis. Det har krävts tid och utbildning. Det har troligtvis varit roligt och/eller utmanande eftersom vi annars knappast hade fortsatt. 

Så hur mycket tid lägger vi på att lära oss om vår egna hälsa?

Att ta reda på vad vi mår bra av på riktigt i ett längre perspektiv? Vilken mat? Typ av rörelse? Umgänge? Mål och strävan? Osv.... 

Det kräver tid, praktik och analys. Så ut i skogen med bara dig själv i öronen och börja analysera och ställa ärliga frågor till dig själv. Vad mår jag bra av på riktigt? Läs och lyssna. Prova och utvärdera. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar