fredag 10 september 2021

Jämförelse Kajak vs SUP


Jag har paddlat kajak i många år men först i år provat på att suppa och det är oundvikligt att inte göra en jämförelse. 

Kajakpaddlingen har ägt rum de gånger vi har varit hos svärföräldrarna på östkusten. Boendes precis vid vattnet har det varit magiskt att lyfta ner kajaken från bryggan och ge sig iväg. I en stilla vik eller på öppet vatten. Båda men sin tjusning. Vackert, härligt och ett bra träningskomplement men lite för sällan. Funderade länge fram och tillbaka på om jag inte skulle se till att ha kajaken hemma i Partille istället men kom fram till att det skulle bli för krångligt. Det skulle bli ett problem både utrymmesmässigt men även rent praktiskt när jag väl skulle vilja ge mig iväg. Ett alldeles för stort projekt att få upp den på bilen osv. Nej, Det måste vara någorlunda smidigt annars blir det inte av. 

De senaste åren har jag från flera olika håll lyssnat på lyriska människor som suppat. Jag för min del blev inte speciellt imponerad och tänkte att det här måste vara människor som inte har paddlat kajak. Jag tänkte att naturupplevelsen garanterat är lika fin men att paddlingen definitivt skulle vara ett steg tillbaka eftersom SUP-paddeln bara har ett blad. Krångligt att behöva byta grepp om vartannat jämfört med kajaken där det bara är att veva samtidigt som man har ett roder man kan styra med fötterna. 

Men jag måste ju prova...

Och det är jag evinnerligt tacksam för att jag har gjort. För fördelarna med att suppa är väldigt många. Förutom den underbara naturupplevelsen finns det ett antal saker som gör suppandet klart mer attraktivt för mig jämfört med kajakpaddlandet.

Praktiskt, smidigt och enkelt
Jag har köpt mig en uppblåsbar SUP som jag bara tömmer när det är nödvändigt. Alltså är den i princip hela tiden uppblåst. Trots det får den utan problem plats i garaget. Det är enkelt och går förhållandevis snabbt att få upp och ner den på bilen. Jag kan bära den kortare sträckor utan problem och har ordnat med en liten kärra ifall det skulle behövas. Sen innebär det en enorm frihet att kunna packa ihop den vid behov. Jag paddlade exempelvis på Säveån från Partille in till stan i somras och när jag kom fram var det bara att blåsa ur, packa ner den i ryggan och ta bussen hem. Vilken frihet och vilka möjligheter! Den typen av arrangemang kommer det definitivt bli fler av. 

Bra och skonsam träning
Balans, benstyrka, bål och rygg. Fotleder och knäleder. Hela kroppen får sig en dos på ett helt annat sätt en vid kajakpaddlandet. Dessutom gör paddeltekniken att armarna inte riskerar att ta slut på samma sätt som vid kajakpaddlandet. Givetvis går det att anpassa frekvensen och ge hjärtat en omgång också men hittills har jag avhållit mig från det för att istället njuta desto mer. 

Användarvänlig
Det är fantastiskt roligt och spännande att ta kampen mot naturen och vågor. Men med en kajak finns ett stort problem och det är att man verkligen inte vill välta och ramla i. Det går i princip inte att komma i igen om du inte är nära land och även om du är nära land gör de höga vågorna att du absolut inte vill hamna emellan klipporna och vågorna. Med suppen är det annorlunda. Ramlar jag i är det bara att klättra upp igen. Rörligheten är en annan stor fördel. I en kajak får jag efter ett tag "cementröv" av allt sittande vilket det inte finns någon risk för med suppen. Det går ju både att gå ner på knä, sätta sig eller t o m lägga sig ner ifall man skulle vilja. Dessutom är det betydligt enklare att hantera en tryckande blåsa på suppen. Och inte minst. Känner jag för att pausa paddlandet och ta ett dopp så är det bara att göra. Ljuvligt!

Sol och bad
En annan tydlig fördel är att när familjen ska sola och bada blir suppen en klockren leksak för ungarna. "Herren på täppan" och andra lekar varierar och kryddar till tillvaron. Men framförallt hjälper det mig att stå ut med sol- och badandet. Jag läser gärna och kan ta något dopp men blir fort rastlös. Att nu ha möjlighet att sticka iväg med suppen mår hela familjen bra av. 

Jag är väldigt glad över att äntligen ha tillgång till att paddla på regelbunden basis och jag är väldigt sugen på att paddla året runt och ser med längtan fram emot att få paddla i ett vinterlandskap. Något jag är övertygad om kommer att bli en härlig upplevelse. Sen ser jag också väldigt mycket fram emot att både paddla på många olika ställen samt att göra längre paddeläventyr. 

Det finns möjlighet till packning men inte alls på samma nivå som hos en kajak men det ser jag inte som något negativt. Var sak har sitt syfte och om jag någon gång vill ut på en flerdagarstur med tält blir det med kajaken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar