onsdag 1 juni 2022

Måbrapyramiden: Grund och optimering

Alla har vi en grund, ett fundament vi står på. Ur ett hälsoperspektiv är förhoppningsvis den grunden stabil. 

Vi stressar inte allt för mycket, vi äter förhållandevis bra och rör på oss något sånär. Vi sover varje natt och har förhoppningsvis en bra relation till både skärm och familj/vänner. 

Alla vet vi vikten av ovan och tar förhoppningsvis medvetna beslut eftersom vi alla vill må bra. 

Men hur bra mår vi? Hur mycket bättre kan det bli? Kan grunden bli ännu stabilare? Och kan jag rent av gå ett steg längre och optimera? Utgångspunkten för att gå vidare och få svar på de här frågorna kräver analys, nyfikenhet och kunskap.

Kosten är ett ypperligt exempel där man kan göra väldigt lite för att få en hyffsad grund men också göra väldigt mycket för att nå väldigt mycket längre. 

Om utgångspunkten är snabbmat gör man en enorm vinst bara genom att göra en förändring. Ett medvetet beslut till något annat oavsett om det handlar om att bli vegetarian, vegan, carnivore eller bara börja laga mat. Men är det rena produkter? Är det näringstätt? Har jag koll på om min kropp är anpassad till näringen? Tar kroppen upp näringen? Behöver just jag ta några tillskott? Hur ofta bör jag äta? Hur bör fördelningen vara mellan kolhydrater, fett och protein? Vilka kolhydrater, fetter och proteiner? 

Bara genom att minimera processad snabbmat har man kommit långt men det går att nå så mycket längre. Och likadant är det med:

Träning, sömn, stress, skärm och relationer. 

Det går att träna bättre och smartare. Det är stor skillnad på att sova 8 timmar eller 8 timmar beroende när på dygnet de äger rum. Stressnivåer och skärmtid kan vi alla förbättra otroligt mycket och relationerna krävs en hel del mod att analysera. Hur bra är de egentligen? Omger jag mig med rätt sorts människor? Ger de energi eller tar de energi?

Kunskap, nyfikenhet och analys är grunden för utveckling. Det är tyvärr alldeles för enkelt att fortsätta simma runt i samma vatten år ut och år in. Att inte reflektera över sitt mående och inte inse att det alltid, oavsett hur bra det är, kan bli bättre.

Vi har alla en grund. Hur stabil är den och hur mycket bättre kan den bli? Är den ens bra eller är det så att vi har vant oss vid olika krämpor och bekymmer och tror att det är så det ska vara. Åldern blir den oundvikliga ursäkten för att slippa analysera?

Få saker borde vara av större intresse. Vem vill inte må så bra som möjligt och njuta av mervärdet det ger?






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar