fredag 1 juli 2022

Mer barfota igen


Efter att ha börjat gå mer och mer barfota gick jag för ett par år sedan "all in" och gick i princip barfota precis hela tiden. Det fanns då ett flertal anledningar till det:
- Fotleder och fötternas muskulatur aktiveras och får jobba.
- Ökar blodcirkulationen.
- Bra för balans och hållning.
- Otroligt skönt med ventilation och obefintligt tryck.

En oväntad positiv effekt blev att min vårta på höger fotsula som jag hade haft i flera år försvann. Den hade jag jobbat med länge med olika medel utan att få bort men efter "all in" tiden försvann den. Tveklöst att barfotandets ökade blodcirkulation var rätt medicin. 
Efter "all in" tiden slutade jag att gå barfota lika mycket och det hade helt och hållet att göra med att det finns en tydlig nackdel med det och det är att huvud- och nackpositionen inte blir bra. Fötterna härdas och blir tåligare men likväl är det önskvärt att se var man sätter fötterna. Enskilda stenar och glas kan göra riktigt ont och till och med skada. Därför blev det gamnacke vilket inte kändes bra.
Vårtan är tillbaka. 
Jag lyssnade nyligen på Anna Sparres podd om "jordning" och fick ytterligare motivation till att öka barfotandet ännu mer igen. Jordning innebär:
"En jordad kropp kan ta hand om fria radikaler, inflammation och stress. Med jordning kan vi förbättra tillstånd av värk, utmattning, autoimmuna sjukdomar mm. 
Jordning, det som på engelska kallas för grounding eller earthing, betyder att man kopplar något till jorden, sätter det i kontakt med marken. Generellt brukar man prata om att jorda elektronik, såsom elen i ditt hus – den är kopplad till jorden. 
Anledningen att man jordar saker är för att det på ytan av jorden finns en reservoar av fria elektroner. Ett överflöd av elektroner som snabbt kan röra på sig och reducera elektrisk laddning. 
Och på så sätt fungerar det med oxidativ stress i kroppen. Har vi kontakt med jorden tar vi hand om den oxidativa stressen. Den oxidativa stress som är anledningen till kronisk inflammation. För även din kropp är elektrisk. Våra hjärnor och vårt nervsystem skickar tex hela tiden elektriska signaler. 
När du står barfota på jorden (eller sover jordad på ett jordningslakan) så neutraliseras vår elektriska laddning, genom att kroppen absorberar elektroner från jordens yta, och därmed får samma laddning som marken. Vi kan inte ha positiv laddning i ett jordat objekt. Detta är varför vi jordar vårt kylskåp, vår dator och andra saker i hemmet. Och detta är varför vi nu inser vikten av att jorda människor. För att förhindra elektriska störningar och inflammation i kroppen. 
Ditt eget immunsystem, när det tar hand om patogener eller skadade celler, skickar ut vita blodkroppar. Vita blodkroppar i form av neutrofiler omsluter patogenen (eller det som ska tas omhand om) och utsöndrar reaktiva syreradikaler. Dessa fria radikaler är elektriskt laddade molekyler som fäster till patogenen och tar elektroner från den. Det är så immunsystemet tar hand om skadade celler, skadliga mikroorganismer osv. 
Fria radikaler, som bl.a. immunsystemet använder, saknar elektroner och är alltså elektriskt laddade. Dessa kan fästa in till andra molekyler och stjäla elektroner. Det är detta som är oxidativ stress i kroppen. 
Det överskott av fria radikaler som bildas när immunsystemet arbetar, behöver neutraliseras av antioxidanter, vilka är elektrongivare. Om de fria radikalerna inte tas omhand, kan de stjäla elektroner från friska celler och på så sätt skada dem. Detta leder till en kedjereaktion där immunförsvaret måste skicka nya neutrofiler för att städa upp denna skada. Vi pratar alltså om oxidativ stress som sprider sig och skapar inflammation. 
Kort sagt fungerar alltså jordens yta som en enda stor antioxidant så länge du har direkt hudkontakt med den (eller via jordningsproduker)"
Citatet ovan från 4healt.se. 

Mer motiverad än någonsin. Mer barfota igen och vad gäller gamnacken tänker jag att jag helt enkelt få gå ännu långsammare och ännu mjukare och lita på att jag ser det jag behöver se även om blicken riktas längre fram.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar