Jag lyssnade på Magnus Lindwall (docent i psykologi) i en podd för några veckor sedan och blev genast mycket intresserad av vad han sa och ville veta mer. Bland annat sågade han alla självhjälpsböcker om självkänsla friskt, däribland Mia Törnblom. Extra intressant eftersom jag läst en av hennes böcker och tyckte att den var bra. Hans kritik grundar sig i att självhjälpsböckerna helt och hållet utgår ifrån personliga anekdoter och inte har någon som helst koppling till forskning. Att de tvärtemot vad de lovar till och med riskerar att försätta läsaren i ett sämre tillstånd än tidigare.
Välkommen till Lärarhälsocoachen. Jag vänder mig till dig som vill ha hjälp med att förbättra din mentala och fysiska hälsa.
måndag 28 september 2020
Självkänsla av Magnus Lindwall
tisdag 22 september 2020
Ytterligheterna är livet
Livet är ytterligheter och inte balans.
![]() |
Kalmar Ironman 2019 |
Livet är i ständig förändring med toppar och dalar. Jakten på att alltid ha det bra förändrar inte naturens gång och då är det viktigt att huvudet hänger med i verkligheten.
Glädje och sorg, kärlek och ilska. Bekvämt kontra obekvämt.
Självklart vill vi alltid ha det så bra som möjligt men det är en orimlighet i sig självt att alltid ha det bra eftersom vi då inte kommer att uppskatta det. Vi anpassar oss och glömmer och ju bättre vi får det desto känsligare blir vi för att inte få som vi vill. Känsligare för när något blir sämre än det vi har vant oss vid.
Jag vet inte om bortskämd är rätt ord. Kanske skörare är ett bättre ord?
Livets prövningar måste få finnas även om vi egentligen inte vill och jag är övertygad om att det går att träna upp sig på att klara motgångarna.
Ultralöpningens mentala utmattning och trötta muskler. Kallbadets ångest och andra "jobbigheter" har en oerhört viktig funktion. Man hamnar i ett obekvämt tillstånd som man klarar av och besegrar. Det är en kamp, en motgång, man frivilligt utsätter sig för och som rustar en mentalt för att klara av livet.
Detta blir en mental investering som ger kraft och ork till att hantera andra sorger och motgångar.
Jag hör ofta folk omkring mig som suckar och går ner sig över småsaker. Problemet eller motgången förstoras upp och jag tänker alltid samma sak.
Vi blir i dagens bekväma och motståndslösa samhälle inte rustade för att hantera livet. Allt ska vara så lätt, enkelt och bekvämt. Vår ständiga strävan att alltid ha det så bra som möjligt gör oss mentalt svaga att hantera det vi aldrig kommer att komma ifrån.
Och motståndet och allt jobbigt blir bara värre ju mindre vana vi blir att hantera dem.
Som så mycket annat krävs kunskaper och insikt. Därefter krävs att man agerar.
Vår hälsa kräver en medvetenhet och ett aktivt val. Ingenting kommer av sig självt. Inte rörelsen, den bra maten eller sömnen. Inte heller pausen och ron från de ständiga intrycken och definitivt inte förmågan att hantera motgångarna i livet.
Så ut och välj mentala motstånd. Besegra dem och stärk dig själv för att må bättre här och nu men även för att bygga upp ett kapital för att hantera livet.
tisdag 15 september 2020
Tid och råd att må bra
Tid och pengar. Två saker vi alltid har för lite av? Eller handlar det mer om hur budgeten ser ut?
Vi har trots allt alltid ett inflöde av både tid och pengar. Ja, vi hade alla velat ha ett större inflöde och antingen väljer man att påverka det eller så tar man tag i utflödet - utgifterna.
Vad lägger vi vår tid och våra pengar på? Har vi koll och är medvetna om det? Prioriterar vi rätt? Finns det en tanke, en plan överhuvudtaget eller blir det bara vad det blir?
Vad är lämpligt att lägga tid och pengar på? Hur mycket läggs på vår egna hälsa? Jämför det med hur mycket som läggs på bilen, på skärmar eller på? Ja, vadå?
Vi har i dagens Sverige alla möjligheter att må riktigt, riktigt bra. Med trollpinnen i hand kan vi åstadkomma så mycket och det är få saker som enligt mig är viktigare än vår egna hälsa. Det är där tiden och pengarna bör läggas eftersom det egna välmåendet får världen i stort att bli bättre och vackrare.
Vad är du värd? Har du råd att må bra? Vem äger din trollpinne?
måndag 14 september 2020
Så många hälsosvar i forntiden
Hur ska vi leva för att må så bra som möjligt. Om vi tittar tillbaka i tiden hittar vi med logik och lite kunskaper många svar på den frågan.
fredag 11 september 2020
Jorden runt
26 december 2011 började jag mäta. Jag minns att mitt första mål var att en dag ta mig ner till Slovenien, cirka 1800 km. Det jag har mätt är träning. Det betyder att exempelvis familjetransporter med cykel inte har räknats. Åren har gått och kilometrarna har tickat på. Allt eftersom har jag blickat mot jordens omkrets på 40 000 km. Vad häftigt det vore att ta sig så långt!
Bedriften kan ju vara mer eller mindre imponerande. För en cyklist är det kanske inte så märkvärdigt och därför känns det extra roligt att det är med löpningen jag tagit mig längst. Och en dag vacker dag ska jag enbart ha sprungit varvet runt...
Men tills dess får jag njuta av att jag hittills faktiskt har gjort det där varvet genom följande aktiviteter:
Löpning: 20 696 km
Cykling: 15 613 km
Rullskidåkning: 1 873 km
Längdskidåkning: 1 048 km
Kajakpaddling: 418 km
Rollerblades: 256 km
Simning: 194 km
Totalt: 40 098 km
Tidsspann: December 2011-12-26 - September 2020-09-10 = 8 år och 10 månader = 106 månader
Snitt: 40 098 km / 106 månader = 378,3 km/månad.
Km/år:
2011 - 9 km
2012 - 604 km
2013 - 1335 km
2014 - 3114 km
2015 - 4678 km
2016 - 6232 km
2017 - 6420 km
2018 - 5280 km
2019 - 7623 km
2020 - 4803 km (t o m 10/9)
Roligt, roligt med siffror och fascinerande kraft de har i att motivera.