Vad vi bör äta är både en komplex och svår fråga och det går inte direkt att luta sig emot någon vidare forskning heller eftersom det är oerhört svårt och dyrt att genomföra någon av vettigare karaktär på just kost. Inte direkt lätt att låsa in folk i ett antal år för att styra exakt vad de ska äta och inte. Detta gör att det i de flesta studiers resultat, epidemiologiska studier (svar på frågeformulär) riskerar att bli en konflikt mellan korrelation och kausalitet. Det vill säga om det finns ett samband mellan två eller flera faktorer betyder inte det att det nödvändigtvis finns ett orsakssamband. De kan vara påverkade av en tredje faktor eller bara slumpen.
Exempel på hur märkligt det skulle kunna bli: Vi äter mer glass på sommaren och under samma årstid drunknar flest människor. Alltså; glass leder till ökad drunkning.
Jag menar inte att vi inte ska lyssna på forskningen men att vi måste vara medvetna om hur den har gjorts och att det många gånger kan vara vettigt att ta resultaten med en nypa salt. Det är bland annat den här typen av forskning som har lett till fettskräck, felaktig syn på kolesterol och rädsla för rött kött.
Ett redskap jag gärna tar till i min strävan för att äta så bra som möjligt är rimlighet och logik utifrån ett evolutionärt perspektiv. Att ha "Naturens förpackning"- som ett ledord.
En utgångspunkt är kunskapen om att jordbruksrevolutionen var för ca 10 000 år sedan och att vi är ett resultat av evolutionen. De senaste 10 000 åren och all den mat som vi började äta då är i sammanhanget noll och ingenting jämför med de 100 000 tals åren eller till och med miljontals åren (beroende på om man utgår ifrån homo sapiens eller ännu längre tillbaka) som vi har utvecklats på.
Vad och hur har vi rimligtvis ätit under hela den här tiden? Om vi både utgår ifrån hur naturen har förpackat maten samt när den har varit tillgänglig tycker jag att det blir ganska tydligt.
Vi är allätare och har garanterat ätit det vi har kommit över men lika självklart är det att vi har varit tvungna att anpassa oss till omständigheterna omkring oss såsom årstider. Vad för mat fanns exempelvis året runt och inte?
Jag tänker mig två exempel:
1. Fett och proteiner - Djur fanns året runt och kunde dessutom komma i rätt stora förpackningar. De ger oss massor av mättat fett. Alltså är det fullt rimligt att äta djur och därmed mättat fett. Vegetabiliskt fett däremot.... Hur många fröer, nötter, kärnor med mera måste du inte äta eller för den delen pressa för att komma upp i mängd? Och hur lång tid skulle inte det ta att samla in dem? De kan knappast ha varit någon större grund i vårt matintag. Med detta i minnet är det intressant hur vi idag fullständigt överkonsumerar vegetabiliska fetter och därför får en total snedfördelning mellan omega 3 och omega 6. En snedfördelning som bland annat leder till ökad inflammation i kroppen som vi absolut inte vill ha.
2. Frukt och grönt - De växer inte året runt och är därmed knappast något vi ska äta året runt. Dessutom finns det få frukter och grönsaker av idag som fanns då eftersom vi har förädlat i stor mängd för att få fram godare/sötare varianter.
Hur är det med alla andra livsmedel?
Vetenskap eller inte vetenskap... Att äta enligt naturens förpackning utifrån storlek och tillgänglighet tycker jag känns oerhört rimligt och logiskt och är ett bra verktyg i strävan att äta så "bra/rätt" som möjligt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar